Foderets effekt på miljø

Foderets effekt på miljø - SEGES Projektsitet

Formålet med projektet er, at der igennem en række planlagte aktiviteter skabes resultater, der kan implementeres i danske svinebesætninger med henblik på at reducere udledningen af næringsstoffer til miljøet via tilpasninger i fodersammensætningen, uden at det påvirker grisenes produktivitet og velfærd. Derudover er formålet med projektet løbende at optimere normer for nærringsstoffer for at sikre den bedste foderudnyttelse og den laveste foderomkostning.

Projektet indeholder videreførte aktiviteter fra 2016:

  • Normer for næringsstoffer
  • DN Mark
  • Minimering af fosfor med høj fytasedosis
  • Fodring efter ydelse (grise i vækst)
  • Miljønorm til diegivende søer

Afholdt ved møde i Temagruppen mineraler, juni 2017
Kongres for Svineproducenter 2017
Fodringseminar 2017
Fagligt Nyt 2017
Fagligt Nyt 2017
Fodringsseminar 2017
Gefion årsmøde, 28. februar 2017
Kongres for Svineproducenter 2017
LandboNord, maj 2017
Fodringsseminar 2017
Afholdt ved møde i temagruppen mineraler, juni 2017
Medicinsk zink 14 dage efter fravænning med 2.500 mg/kg foder adskilte sig ikke fra 1.500 mg/kg foder, men medførte højere produktivitet og færre diarrébehandlinger end ingen zink eller tildeling af OceanFeed, MiyaGold eller GærPlus i perioden 7-30 kg.
Normen for lysin til diegivende søer er fastholdt, mens normerne for methionin, methionin+cystin, leucin, histidin og valin er sænket, hvilket reducerer proteinindholdet og foderprisen.
Højere foderstyrke i diegivningsperioden begrænsede søernes vægttab yderst effektivt, mens effekten på den daglige kuldtilvækst var lille og ikke statistisk sikker. Flere grise i kuldet øgede daglig kuldtilvækst og gav et større vægttab hos søerne.
Omvendt fasefodring af smågrise med start på lavt proteinniveau og slut på højere proteinniveau gav færre diarrébehandlinger og bedst totaløkonomi.
Afprøvningen viste, at det var muligt at reducere foderets indhold af fordøjeligt protein uden at reducere kuldtilvækst og fravænningsvægt. På baggrund af nærværende afprøvning er normer for aminosyrer og protein til diegivende søer ændret.
Øget brug af frie aminosyrer til overholdelse af gældende norm for lysin, methionin, cystin, treonin og tryptofan muliggør reduceret protein i diegivningsfoderet uden produktionstab. Dette gav anledning til ny anbefaling i 2016

© 2021 - SEGES Projektsitet